Afgelopen week heeft Koninklijke Saan ‘Dode Hoekles’ gegeven aan groep 8 van de Dr. Rijk Kramerschool in Amsterdam. Vorige week is er voorlichting gegeven, over de dode hoek bij vrachtwagens, op de locatie aan de Van Oldenbarneveldtstraat en vandaag was groep 8 van de Nassaukade aan de beurt.
Alle Europese vrachtauto’s zijn sinds 2011 verplicht uitgerust met extra zichtveldvoorzieningen, zoals de dodehoekspiegel. En in Nederland is de dodehoekspiegel al sinds 2003 verplicht. Verder worden ook camerasystemen gebruikt om de dode hoek zoveel mogelijk weg te nemen. Deze extra voorzieningen verkleinen de risico’s maar nemen deze niet geheel weg.
Elke vrachtwagen heeft een aantal dode hoeken en daarbij kan de chauffeur niet in al zijn spiegels tegelijk kijken. Om ongevallen te voorkomen blijft het noodzakelijk dat alle verkeersdeelnemers, dus zeker jonge (fietsende) weggebruikers, goed op de hoogte zijn van het gevaar van de dode hoek. De kinderen zijn altijd zeer enthousiast tijdens deze verkeerslessen en ervaren op een leuke en actieve manier wat de gevaren op de weg kunnen zijn.
Theorie- en praktijk
De kinderen krijgen eerst de theorie uitgelegd en daarna gaan ze naar buiten om met een verhuiswagen van Saan de praktijk te ervaren. De kinderen mogen zelf om de beurt plaatsnemen achter het stuur, terwijl hun klasgenoten rondom de vrachtwagen staan. Zo kunnen ze zelf ontdekken wat een vrachtwagenchauffeur wél – en vooral níet – kan zien. Op die manier worden de kinderen bewust gemaakt van de gevaren wanneer ze naast, achter of vlak voor een vrachtwagen fietsen of lopen.
André de Vries geeft samen met Ronald Hopman deze voorlichtingslessen vanuit Saan. “Een ongeluk waarbij een kwetsbare fietser of motorrijder betrokken is, is voor vrachtwagenchauffeurs echt een nachtmerrie. Zoiets raak je nooit meer kwijt”, zegt André. “Voorkomen is dus van levensbelang, en daarom geeft Saan al een aantal jaar deze voorlichtingslessen. Wanneer de kinderen na het theoriegedeelte zelf achter het stuur van de vrachtwagen kruipen, zie je opeens het kwartje vallen. Heel mooi om te zien! Het maakt vooral indruk omdat ze de dode hoek zelf ervaren en daardoor blijft de voorlichting ook beter hangen”.
In de les kregen de scholieren van groep 8 onder andere de volgende tips:
1. Blijf minstens op 3 meter afstand van de vrachtwagen.
2. Rijd je op de fiets achter een vrachtwagen blijf er dan rechts achter, ook op minimaal 3 meter afstand. Ook als hij stil staat bij een stoplicht. In sommige gevallen is het misschien zelfs handiger om af te stappen en op de stoep te gaan lopen.
3. Hou er rekening mee dat een vrachtwagen veel ruimte nodig heeft om bochten te nemen.