Afgelopen week heeft Koninklijke Saan twee kanonnen van de Westbatterij in Muiden gehesen. Beide kanonnen zijn van historische waarde want één kanon dateert uit 1814 en het andere is van 1868. Onze mobiele telekraan moest eerst een flink stuk achteruit rijden, naar de opstelplaats naast het batterij, over een smalle weg.
Westbatterij
De Westbatterij ligt aan de westoever bij de monding van de Vecht in Muiden. Het diende om met het kasteelbastion Muiderslot (versterkt met vijf bastions) de Vechtmonding met de zeesluizen te verdedigen. In 1427 werd een versterking aangebracht die in de loop der tijd verder is uitgebouwd. Het torenfort werd in 1852 gebouwd ter versterking van een in 1799 aangelegde batterij. Helaas raakte het al snel na oplevering militair verouderd. In 1973 zijn de zeeverkenners van de Pampus Groep Muiden hier ingetrokken en sindsdien is dit hun clubhuis.
Langdurig bruikleen
In 1985 zijn de kanonnen die op het bastion staan door de De Ripperda Kazerne en het Fort Uitermeer in langdurig bruikleen gegeven aan de zeeverkenners. Omdat de Westbatterij is verkocht en de zeeverkenners uit het bastion moeten vertrekken, is de langdurige bruikleenovereenkomst overgedragen aan de Historische Kring Stad Muiden. De telekraan van Saan heeft de kanonnen met een totaalgewicht van 3300 kilo op een transportwagen gehesen. Vervolgens zijn ze getransporteerd naar de werkplaats voor restauratie.
Restauratie
De kanonnenwerkgroep Naarden verzorgt deze restauratie. Ook de affuiten, de houten onderstellen van de kanonnen, moeten volledig gereviseerd worden. Na de restauratie worden de kanonnen terug geplaatst op de wallen van de vesting. Ondanks dat de kanonnenwerkgroep met veel vrijwilligers werkt, zijn de kosten van het restaureren vrij hoog. De Stichting Gooi en Vecht stelt hier een subsidie voor beschikbaar. Het afhijsen van de kanonnen door onze telekraan is prima verlopen. En wij hopen het terug plaatsen ook weer te mogen uitvoeren.
(Foto’s: Rob Dragt)