Spiegel van de Hemel geplaatst in Amsterdam

Het kunstwerk ‘Spiegel van de Hemel’ van André Volten heeft in juni een nieuwe plek gekregen in Amsterdam, naast het kantoor van BPD (Bouwfonds Property Development). Het kunstwerk is in 1986 aangekocht door BPD ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het BDP. Het werd geplaatst naast het hoofdkantoor in Hoevelaken. Met het vertrek van BPD uit Hoevelaken naar Amsterdam, is ook ‘Spiegel van de Hemel’ verhuisd en heeft het een nieuwe plek aan de Amstelveenseweg gekregen. Saan Industriële Verhuizingen verzorgde in opdracht van de NAM het transport en de plaatsing.

Meerdere malen verplaatst

Het is niet de eerste keer dat Saan-medewerkers het kunstwerk in handen en op de wagen hadden. In 2005 assisteerden Saan-medewerkers al bij een grondige restauratie van de roestvrijstalen sculptuur die door corrosie was aangetast. In 2018 werd het kunstwerk door Saan in Hoevelaken van zijn sokkel verwijderd en naar een tijdelijke opslagruimte in Almere getransporteerd. In juni werd de Spiegel van de Hemel vanuit deze opslag naar Amsterdam gebracht en op zijn nieuwe sokkel gezet.
Naast het filmpje van de onthulling in juni, vonden we op internet nog een filmpje van de restauratie in 2005.

André Volten

André Volten (1925-2002), de kunstenaar die de Spiegel van de Hemel vervaardigde, groeide op in Andijk. Na de Tweede Wereldoorlog vertrok hij naar Amsterdam waar hij in 1945-1946 lessen volgde aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de voorloper van de huidige Rietveld Academie. Daarna trok hij voor vier jaar naar Brussel. In 1950 vestigde hij zijn atelier aan de Asterdwarsweg in Amsterdam-Noord. Het gebouw deed eerst dienst als het poortgebouw naar het Asterdorp, gebouwd in 1927. Volten woonde en werkte er tot aan zijn dood. Het atelier is nog steeds te bezoeken en wordt beheerd door Stichting André Volten.

De verplaatsing van het kunstwerk vormde de aanleiding om samen met Trude Hooykaas (adviseur Stichting André Volten) een tentoonstelling samen te stellen. De tentoonstelling laat diverse werken uit het oeuvre van André Volten zien die in bruikleen zijn gegeven door de Stichting André Volten. Te tentoonstelling is te bewonderen in het Burgerweeshuis.

Terug naar nieuwsoverzicht