Reclamemast op Schiphol vlot en vakkundig verplaatst

Op Luchthaven Schiphol wordt gewerkt aan de verdubbeling van rijbaan Quebec. Dit betekent onder meer een tweede viaduct over de A4 en hiervoor moet ruimte worden gemaakt. Daarvoor moest de bekende reclamemast langs de snelweg verplaatst worden naar een andere locatie. Opdrachtgever BAM Infra schakelde Saan in voor deze klus. De verplaatsing van de reclamemast werd afgelopen weekend snel en vakkundig uitgevoerd: een staaltje teamwork van alle betrokken partijen!

Sneller klaar

De reclamemast op Schiphol is geen kleine jongen. De blikvanger naast de A4 weegt in totaal 56 ton: 28 ton voor de bovenste sectie, 18 ton voor de middelste sectie en 10 ton voor de basissectie. De reclamemast staat er bovendien al geruime tijd, dus de vraag was of de mast nog wel goed van zijn grondvesten af zou kunnen komen. Gelukkig verliep de demontage zeer voorspoedig. Zo voorspoedig dat de reclamemast al een dag eerder dan gepland op zijn nieuwe locatie, hemelsbreed 190 meter verderop stond te schitteren.

Materieelweetjes

Saan zette haar 220 tons telekraan in voor het de- en monteren van de reclamemast. Voor het transport van de bovenste en de middelste sectie huurde Saan twee SPMT’s: een dubbel 8-liner en een dubbel 10-liner. Voor het lossen, opbouwen, afbreken en opladen van de SPMT’s werden een 95 en een 70 tons telekraan ingezet. De 165 ton/meter trekker met kraan nam het staarten en een transport van de onderste sectie van de reclamemast voor z’n rekening.

Beheer en onderhoud

Aannemer BAM Infra is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en nieuwbouw van alle wegen, bruggen en viaducten, parkeerterreinen en bijbehorende infrastructuur in sectie 3 – de landzijdige infrastructuur op Schiphol – en verzorgt alle voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het nieuwe vliegtuigviaduct. De verplaatsing van de reclamemast op Schiphol is een van de kleine deelprojecten van de omvangrijke operatie en werd uitgevoerd door Saan Kraanverhuur in combinatie met Saan Industriële Verhuizingen.

Terug naar nieuwsoverzicht