Leeuwen Amstel Hotel teruggeplaatst

In opdracht van BURGY Bouwbedrijf plaatst Saan 8 beschermleeuwen terug op het bekende Amstel Hotel in Amsterdam. De leeuwen zijn in de loop der tijd spoorloos verdwenen. Het terugplaatsen van de beelden markeert de laatste fase van de grondige restauratie van de gevel en het dak die een jaar heeft geduurd. Gisteren, 29 januari, vond de officiële onthulling plaats.

Beschermleeuwen

Bij de voorbereidingen van de restauratie van het Amstel Hotel, om het 150 jaar oude hotel in oude glorie te herstellen, werden alle oude gevelbeelden uit de stadsarchieven grondig bestudeerd. Hierbij viel op dat de acht leeuwenbeelden die de hoeken van het gebouw bekroonden waren verdwenen. Besloten is om het hotel terug te brengen in originele staat, zoveel mogelijk met het gebruik van oorspronkelijke materialen. Ook het terugplaatsen van de beschermleeuwen was onderdeel van het restauratieplan.

Replica

Er is eerst maandenlang gedegen onderzoek gedaan, maar het werd niet duidelijk of de leeuwen nog bestaan en waar deze zich momenteel bevinden. In overleg met de architect is daarom besloten om de leeuwen opnieuw, op ambachtelijke wijze te vervaardigen. Een replica van de leeuwen, die werd aangetroffen op de domeinen van kasteel Biljoen in Velp, heeft hiervoor model gestaan. De leeuwen zijn 1,60 meter hoog en hebben een wapenschild in hun voorpoten geklemd.

Bijzondere opdracht

Saan assisteerde BURGY Bouwbedrijf de afgelopen twee weken al bij de restauratiewerkzaamheden. Vrijwel dagelijks waren een of twee bemande torenkranen op de locatie aanwezig. Het terugplaatsen van de 8 leeuwen is ook voor de kraanmachinisten een bijzondere opdracht door de emotionele betekenis voor het Amsterdamse 5-sterrenhotel en alle media-aandacht. De werkzaamheden werden uitgevoerd met een AT5 en een MK88 torenkraan. Om het werk veilig te laten verlopen, zette Saan ook wegafzettingen en verkeersregelaars in rondom de kranen. Ook de komende weken worden nog bemande hijskranen van Saan ingezet door BURGY Bouwbedrijf bij de laatste restauratiewerkzaamheden.

Toekomstige generaties

Het terugplaatsen van de leeuwen is één van de laatste onderdelen van de grondige restauratie die in totaal een jaar heeft geduurd en in februari wordt afgerond. Tijdens de restauratie wordt de buitenkant in oude staat hersteld. De façade en het dak met alle ornamenten worden volledig gerestaureerd, waarbij wordt teruggegrepen naar het historische kleurenpallet. Ornamenten en balustrades die in de loop der jaren zijn beschadigd of verdwenen worden teruggebracht. Ook de verlichting van de buitenzijde van het gebouw wordt vernieuwd. Daarmee is het Amstel weer klaar voor toekomstige generaties.

150 Years of Elegance

150 Jaar geleden werd het Amstel Hotel binnen precies één jaar en één dag gebouwd. De oprichter van het hotel, Dr. Sarphati, wilde een icoon realiseren aan de Amstel, dat moest zorgen voor meer welvaart in Amsterdam. Het werd het eerste Grand Hotel van de stad. Het elegante gebouw met een monumentale trap, hoge plafonds en schitterende ornamenten werd ontworpen door architect Cornelis Outshoorn.

Terug naar nieuwsoverzicht