Dodehoeklessen 2019 afgerond

Afgelopen week was de laaste dodehoekles van de de cyclus van 2019. Daarmee zijn de lessen voor dit jaar voor basisscholen in de regio van onze vestiging Diemen afgerond.

Al een aantal jaar werkt Koninklijke Saan mee aan voorlichting over de dode hoek van vrachtwagens. Veel weggebruikers hebben het idee dat je vanuit een vrachtwagen een mooi overzicht hebt over de weg, omdat je als chauffeur zo hoog zit. Niets is echter minder waar: zo zijn bijvoorbeeld een aantal meters voor, achter, en opzij van de vrachtwagens onzichtbaar voor de vrachtwagenchauffeur. Dit is de zogenaamde dode hoek. Ondanks extra spiegels blijft goed overzicht houden lastig en door onwetendheid van andere weggebruikers levert dit vaak gevaarlijke situaties op, die helaas regelmatig verkeerd aflopen. Natuurlijk worden onze vrachtwagenchauffeurs uitstekend opgeleid, maar inzicht vergroten aan de kant van de weggebruikers is net zo belangrijk. Daarom steken onze collega’s daar graag energie in.

In dit voorjaar van 2019 werd er samen met de Politie Diemen Diemen-Ouderamstel en Veilig Verkeer Nederland op maar liefst 10 basisscholen dodehoekles gegeven. De ca. 280 leerlingen leerlingen uit groep 8 van scholen in Diemen, Ouderkerk en Duivendrecht krijgen daarbij eerst theorieles in de klas met een heldere voorlichtingsfilm. Daarna gaan zij naar buiten, waar ze in en om de Saan-vrachtwagen zelf kunnen ervaren wat een vrachtwagenchauffeur kan zien. Ondanks dat ze dan al een film hierover gezien hebben, vallen de monden van de leerlingen vaak open als ze met eigen ogen zien hoe beperkt het zicht van de chauffeur eigenlijk is. Ook leren we ze, hoe ze zelf beter rekening met een vrachtwagen kunnen houden door op veilige afstand te blijven en rekening te houden met bijvoorbeeld een draaicirkel van de vrachtwagen. Op deze manier houden we het samen met hen veiliger op de weg!

Terug naar nieuwsoverzicht