Voorlichting dode hoek vrachtwagens op basisscholen gestart

Saan is weer gestart met de “Dode Hoeklessen’ aan kinderen van groep 8 van een aantal basisscholen in de buurt van Diemen. Deze week zijn we begonnen bij ‘De Amstelschool’ in Ouderkerk aan de Amstel. Elke vrachtwagen heeft een aantal dode hoeken en een chauffeur kan niet in al zijn spiegels tegelijk kijken. Om ongevallen te voorkomen blijft het noodzakelijk dat alle verkeersdeelnemers, dus zeker jonge (fietsende) weggebruikers, goed op de hoogte zijn van het gevaar van de dode hoek. De kinderen zijn altijd erg enthousiast tijdens deze verkeerslessen en ervaren op een leuke en actieve manier wat de gevaren op de weg kunnen zijn.

Dode hoekles vergroot veiligheid van scholieren op de weg

De kinderen krijgen eerst de theorie uitgelegd aan de hand van een film en daarna gaan ze naar buiten om met een verhuiswagen van Saan de praktijk te ervaren. De kinderen mogen zelf om de beurt plaatsnemen achter het stuur, terwijl hun klasgenoten rondom de vrachtwagen staan. Zo ervaren ze zelf wat een vrachtwagenchauffeur wél – en vooral níet – kan zien. Daardoor blijft de voorlichting ook beter hangen en worden de kinderen bewust gemaakt van de gevaren wanneer ze naast, achter of vlak voor een vrachtwagen fietsen of lopen.

Praktijk en theorie met een quiz

Na de praktijk met de vrachtwagen gaan de kinderen weer naar binnen om via vragen van een quiz te controleren of ze alles goed begrepen hebben. Bij het behandelen van de antwoorden wordt alle theorie over de dode hoek nog eens herhaald.
In de les kregen de scholieren van groep 8 onder andere de volgende tips:

  • Blijf minstens op 3 meter afstand van de vrachtwagen.
  • Rijd je op de fiets achter een vrachtwagen blijf er dan rechts achter, ook op minimaal 3 meter afstand. Ook als hij stil staat bij een stoplicht. In sommige gevallen is het misschien zelfs handiger om af te stappen en op de stoep te gaan lopen.
  • Hou er rekening mee dat een vrachtwagen veel ruimte nodig heeft om bochten te nemen.

Kijk voor meer informatie op de website: Veilig Op Weg

Terug naar nieuwsoverzicht