Demontage Schoorsteen Universiteit van Amsterdam

In opdracht van Koole Contractors uit Vijfhuizen heeft Koninklijke Saan de afgelopen week geassisteerd bij de demontage van de schoorsteen van de UVA aan de Achtergracht in Amsterdam. De betonblokken van rond de 700 kilo per stuk worden met een 150-tons kraan en een 100-tons kraan, beide met jib, uit de 60 meter hoge schoorsteen van de Universiteit gehesen.

Blok voor blok

Eén van de Saan-kranen laat een werkbak met medewerkers van Koole, gezekerd met valbeveiliging, in de pijp naar beneden zakken zodat zij de betonblokken kunnen vastmaken en inpakken in een net. De tweede kraan hijst de betonblokken één voor één uit de pijp en deze worden in een container geplaatst. Zodra deze vol is, wordt de container afgevoerd.

Communicatie

De demontage van de schoorsteen is een behoorlijk arbeidsintensief project en moet nauwkeurig worden uitgevoerd. Omdat de medewerkers in de schoorsteen en de kraanmachinisten elkaar niet kunnen zien, is de communicatie per portofoon een belangrijk onderdeel van deze werkzaamheden. Ook de communicatie van de 2 kranen moet vlekkeloos verlopen voor een optimale samenwerking. Dankzij de goede voorbereiding verlopen de werkzaamheden voorspoedig, toch zal het nog een paar weken duren voordat deze klus geklaard is.

Vervangen

Na de demontage zal Saan opnieuw assisteren bij de opbouw van het nieuwe binnenwerk van de schoorsteen. De betonblokken worden dan vervangen voor een stalen pijpen constructie. Deze werkzaamheden worden binnenkort in opdracht van de UVA in samenwerking met Bos Nieuwerkerk Schoorsteentechniek uitgevoerd.

Video

Koole Contractors heeft onderstaande video gemaakt van de demontagewerkzaamheden.

Terug naar nieuwsoverzicht