Gewoon goed geregeld
Gewoon goed geregeld
Gewoon goed geregeld
Gewoon goed geregeld
Gewoon goed geregeld

CO₂-prestatieladder

Icoontje voor de pagina CO₂-prestatieladder

Sinds november 2012 is Koninklijke Saan al gecertificeerd op niveau 3 op de CO₂-Prestatieladder. Hiermee was Saan een van de eerste logistieke dienstverleners en het eerste kraanverhuurbedrijf in Nederland dat werd gecertificeerd voor de CO₂-Prestatieladder.

Waarom doet Saan mee aan de CO2-Prestatieladder?

Saan heeft van oudsher al aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en het behoud van onze planeet. Om die reden besteden wij al lange tijd aandacht aan het terugdringen van onze impact op het milieu en zijn we ISO-14001 gecertificeerd. De CO₂-Prestatieladder is voor ons een mooie aanvulling op die certificering. Sinds we in 2011 besloten om hieraan deel te nemen, hebben we onszelf continu uitgedaagd om onze voetafdruk steeds verder te verminderen. De CO₂-Prestatieladder zorgt ervoor dat wij dit gestructureerd doen en hierover helder rapporteren. En met resultaat: begin 2024 konden we trots concluderen dat onze voetafdruk al met 2/3 verminderd is. 

CO₂ Voetafdruk en voortgang

Saan stelt jaarlijks een Energiemanagementprogramma op met doelstellingen en actiepunten. Als onderdeel van dit programma Saan berekenen we we halfjaarlijks de CO₂-voetafdruk van Saan. Deze analyse geeft weer wat de onze inspanningen om onze CO₂-uitstoot terug te dringen opleveren. Ook geeft de analyse ons aanknopingspunten op welke gebieden we nog meer kunnen reduceren en om nieuwe doelen te stellen. 

CO2 voetafdruk Saan 2024-01

 

Bekijk hier voorgaande overzichten met onze voetafdruk:

Voetafdruk 2023

Voetafdruk 2023-1

Voetafdruk van 2022

Energiemanagementprogramma en jaarverslag

Volgens de richtlijnen van de CO₂-prestatieladder rapporteren wij openlijk over de voortgang van onze inspanningen om CO₂-reductie te bewerkstelligen. Lees hieronder de relevante documenten:

Energiemanagement programma 2024

Emissie-inventaris 2023

Ook leest u over onze investeringen, campagnes en samenwerkingsverbanden in ons jaarverslag

Investeringen en andere acties

We hebben afgelopen jaren veel inspanningen geleverd om onze CO₂-voetafdruk te verminderen. Het begon vooral met gedragsverandering: bewuster omgaan met brandstof en andere energie. Door trainingen, rapportages met brandstofverbruik en interne campagnes brachten we dit onder de aandacht van medewerkers. En met investeringen in materieel met schonere motoren en milieusparende maatregelen voor onze panden. Deze panden zijn inmiddels ook allemaal voorzien van zonnepanelen. Onze locatie Diemen is zelfs een echte zonnestroomcentrale met 2190 zonnepanelen. 

We gingen als een van de eerste kraanverhuur- en zwaar transportbedrijven aan de slag met elektrificatie van ons wagenpark. Dat begon met onze leaseauto’s en een aantal bedrijfsbussen. Inmiddels rijden al onze leaserijders elektrisch, en rijdt al een aanzienlijk deel van onze bedrijfsbussen op stroom. De meeste torenkranen in onze vloot kunnen nu ook op bouwstroom draaien. Dat geldt ook voor een groot deel van onze autolaadkranen. En we volgen de ontwikkelingen voor telekranen op de voet. De eerste elektrische vrachtwagen is in bestelling.

Wij geloven ook in samenwerking met andere partijen binnen de keten. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld rentyourcrane, waarin we aanbieders en huurders van kranen bij elkaar willen brengen. Daarnaast helpen we relaties met het maken van doordachte bouwlogistieke plannen die hen helpen om klimaatdoelstellingen te behalen. U leest er meer over op de pagina Duurzaam bouwen en de pagina van onze afdeling Bouwlogistiek. Verder nemen we deel in Rederij KEES, een sociale onderneming die schoon en stil transport levert in Amsterdam en aan initiatieven van onze bracheorganisaties en platformen als Logistiek020.

In dit item van Doe Maar Duurzaam vertellen BP en Saan samen over samenwerking binnen de keten.

CO₂-Prestatieladder

De CO₂-prestatieladder is een initiatief van ProRail. Het is een instrument om bedrijven te stimuleren tot CO₂-bewust handelen. Het gaat daarbij met name om energiebesparing, het efficiënt gebruikmaken van materialen en het gebruik van duurzame energie. De CO₂-prestatieladder bestaat uit verschillende niveaus, van niveau 0 tot niveau 5. Per niveau is een set van eisen gedefinieerd. De plaats van een bedrijf op de ladder hangt onder meer af van de mate van CO₂-besparing en de samenwerking met andere partijen op het gebied van milieu-initiatieven. Elk gecertificeerde organisatie wordt jaarlijks geaudit door een onafhankelijke en geaccrediteerde Certificerende Instelling (CI). Een gecertificeerde organisatie heeft hierdoor gegarandeerd een werkend CO2-managementsysteem voor de organisatie en de projecten, dat jaarlijks wordt getoetst op ambities, reductie en continue verbetering. Zie ook de site van Stichting Klimaatvriendelijke Aanbesteden & Ondernemen (SKAO)