Bliksemstages kunnen jongeren helpen bij het ontdekken welke beroepen er zijn, wat bij ze past en wat ze ervoor nodig hebben om daar te komen. Basisschoolkinderen krijgen bij diverse bedrijven deze beroepsoriëntatie stages met de bedoeling hierdoor een betere studiekeuze voor een vervolgopleiding te kunnen maken. Dit werkt het beste als de leerlingen vaker dan één keer op Bliksemstage gaan, het project op school goed wordt voorbereid en nabesproken en leerlingen tijdens de Bliksemstage een leerzame meewerk activiteit doen.
Voor leerlingen uit de hoogste groepen van de basisschool organiseert Koninklijke Saan regelmatig Bliksemstages. In een ochtendje tijd kunnen de kinderen een beetje snuffelen aan en kijken naar de werkzaamheden en de diverse beroepen die er binnen Saan zijn. Woensdag 30 maart zijn er acht leerlingen van de basisschool de Knotwilg langs geweest en gisteren hebben er acht leerlingen van de As-Siddieq school uit Amsterdam-Zeeburg Saan bezocht.
Tijdens deze stage krijgen de leerlingen onder meer een presentatie over het bedrijf. Hierin zijn diverse filmpjes te zien van alle activiteiten tijdens uitgevoerde klussen. Voorbeelden hiervan zijn: het transport van de Koningssloep voor het Scheepvaartmuseum, het hijsen van een stalen spant van 65 ton op Schiphol en het transport van een Boeing 737-200 van Duitsland naar een ROC opleiding in Hoofddorp. Zo krijgen de kinderen niet alleen in theorie de beroepen uitgelegd maar zien in de filmpjes ook duidelijk welke werkzaamheden daarbij horen. Verder leren ze hoe ze een verhuisdoos in elkaar kunnen vouwen en uiteraard is er voldoende tijd om vragen te stellen. Een rondleiding door het pand in Diemen en een bezoek aan ons Saan Museum ontbreken natuurlijk ook niet.
De kinderen sluiten af met een museumquiz en gaan naar huis met een kleine attentie. Na afloop maken zij een stageverslag voor school en hierin schrijven ze vaak dat zij een leuke en leerzame ochtend hebben gehad bij Saan. Altijd leuk om complimentjes te krijgen en goed om te zien dat deze aanpak ook werkt voor de kinderen.
De bliksemstage wordt georganiseerd door Jinc, een non-profit organisatie die grotendeels wordt gefinancierd door het bedrijfsleven. Deze organisatie helpt jongeren van 8 tot en met 16 jaar op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt: door beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van (sociale) vaardigheden en het aanbieden van workshops over ondernemerschap. JINC vindt dat elk kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt, ook als het opgroeit in een omgeving met minder voorbeelden en rolmodellen om zich aan op te trekken. De ervaring is dat vreemde ogen dwingen en dat de expertise van professionals jongeren inspireert.