Onlangs tekende Dick Knegt, Procurement Officer van Ballast Nedam, een raamovereenkomst voor de inhuur van mobiele telekranen en torenkranen met Saan. De overeenkomst is vanaf april geldig voor het gehele Ballast Nedam concern en is aangegaan voor een periode van drie jaar. Een mooi detail aan deze overeenkomst is dat Ballast Nedam fors inzet op duurzame inzet van materieel.
Ballast Nedam zet in op duurzaam bouwen
Met het tekenen van dit 3-jarige contract wordt door Ballast Nedam een jarenlange relatie met Saan voortgezet. Bij deze contractronde werden echter de leveranciers van verticaal transportmaterieel en hijsbegeleiders niet alleen beoordeeld op hun tarieven en de kwaliteitseisen. Aan de scope was in het kader van CO₂-reductie en MVO opgenomen dat er maximaal ingezet wordt op:
- reductie van vervoerafstanden (maximaal 50 km enkele reis);
- inzet van elektrische kranen (volledig of hybride); of
- het toepassen van HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) als brandstof voor de mobiele kranen.
Saan investeert in duurzaam materieel
Het assortiment duurzame kranen is bij Saan al relatief hoog: sinds een aantal jaar hebben wij de MK88 en de MK140 torenkranen van Liebherr in onze vloot. Deze kranen kunnen op bouwstroom draaien. Daarnaast werd begin vorig jaar de Spierings CityBoy – een hybride torenkraan die zowel elektrisch kan rijden als draaien – aan het voertuigenpark toegevoegd. Voor de komende jaren heeft Saan zich tot doel gesteld fors verder te investeren in duurzaam materieel. Dit jaar nog worden er elektrisch draaiende torenkranen en autolaadkranen aan de vloot toegevoegd. Ook voor andere voertuigen zet Saan in op de aanschaf van elektrische alternatieven. Alle leaserijders gaan ook over op elektrische auto’s. Inmiddels heeft ruim 50% van de zakelijke rijders binnen Saan al een volledig elektrische leaseauto.
CO₂-prestatieladder
Ballast Nedam is met het opnemen van deze duurzaamheidseisen in een raamovereenkomst voor inhuurmaterieel koploper op dit gebied in de bouwwereld. Het bouwconcern is sinds 2012 gecertificeerd op de hoogste norm van de CO₂-prestatieladder. Ook Koninklijke Saan is sinds 2012 gecertificeerd. Beide bedrijven zetten zich dus al bijna 10 jaar actief en aantoonbaar in om hun CO₂-uitstoot te verminderen. Met het vastleggen van deze doelstellingen in de scope van de overeenkomst, is er een nieuwe stap gezet om binnen de keten verder te verduurzamen.
Foto’s:
– Fotograaf Jim Janssens, Facebook pagina Oosterbouwt
– Eigen Saan-collectie