Op woensdag 14 april is de eerste paal geslagen van de nieuwe vestiging van Koninklijke Saan aan de Overdiemerweg in Diemen. Piet Saan senior, oud-directeur en lid van de 3e generatie Saan, verrichtte samen met zijn jongste achterkleinzoon Lars (2) de symbolische handeling. Het is de officiële aftrap van de bouw van het nieuwe hoofdkantoor, technische dienst en opslagfaciliteiten van het inmiddels bijna 125 jaar oude familiebedrijf.
Bijzonder moment
Het was een Corona-proof bijeenkomst met een bescheiden groep, bestaande uit aandeelhouders, management team van Saan en de bouwers. “Wij hadden dit moment graag grootser gevierd met alle medewerkers en omwonenden, maar dat is nu helaas nog niet mogelijk”, zegt Rutger Alferink, Algemeen directeur van Saan. “Wat ik wel heel erg leuk vind, is dat Piet Saan dit eerste paal moment heeft kunnen doen. Hij is nu 93 jaar en opa van onze aandeelhouders en zijn achterkleinzoon Lars is van de 6e generatie. Samen met zijn vader en broer sloeg hij in 1977 de eerste paal van onze huidige vestiging en nu is hij getuige van deze nieuwbouw. Heel bijzonder.”
Ideale uitvalsbasis voor Saan-dienstverlening
Saan is al meer dan 50 jaar gevestigd op de locatie aan de Weesperstraat in Diemen. Daar is Saan inmiddels uit haar jasje gegroeid en de panden voldoen niet meer aan de moderne eisen. Bovendien is de locatie tussen de woonwijken en de begraafplaats niet meer ideaal. In overleg met gemeente Diemen, die Saan graag als werkgever in Diemen behoudt, is een nieuwe plek gezocht en gevonden. Er is een stuk grond aangekocht van Vattenfall aan de andere zijde van de A1. “Onze nieuwe locatie ligt dicht bij de snelweg en dicht bij het water. Een ideale uitvalsbasis voor onze dienstverlening op het gebied van Kraanverhuur en Industriële Verhuizingen. En natuurlijk helemaal voor onze Bouwlogistieke ambities voor de regio Groot Amsterdam” vertelt Rutger Alferink. “We verwachten eind dit jaar te kunnen verhuizen. Een moment waar we allemaal erg naar uitkijken, al is er nog veel werk te verzetten.”
Duurzaam gebouw
Bouwteam P&O neemt Koninklijke Saan de coördinatie van de nieuwbouw uit handen en heeft de deelprojecten zoals bij verschillende partijen ondergebracht. De bouw kent voor Saan en P&O een aantal bijzondere uitdagingen. Zo lopen er warmteleidingen van Vattenfall ten behoeve van stadsverwarming onder de vestiging door, die te allen tijde bereikbaar moeten blijven. De ondergrond is bovendien grillig, dus de heiwerkzaamheden met verschillende lengtes palen luisteren nauw. Bovendien is er geen aansluiting op het riool, zodat er een eigen zuiveringsinstallatie aangelegd moet worden, waarmee afvalwater op duurzame wijze op open water geloosd kan worden. Maar ook het gebouw van Saan wordt duurzaam, met veel aandacht voor kwalitatief goede, duurzame materialen, veel glas, zonnepanelen en een groen dak. Het wordt – net als de oude vestiging – in een U-vorm gebouwd, zodat omwonenden geen overlast zullen ondervinden van de bedrijvigheid op het Saan-terrein. Het Saan Museum wordt onderdeel van het gebouw, en daarmee komen de 125-jarige historie en het moderne Saan mooi bij elkaar.