CO2-voetafdruk Saan-activiteiten met 2/3 verminderd

In 2011 besloot Koninklijke Saan deel te gaan nemen aan de CO2-Prestatieladder. Het doel was toen minimaal 2% per jaar aan CO2-uitstoot te verminderen. Volgens die prognoses zou onze CO2-uitstoot daarmee nu zo’n 30% lager moeten zijn. Maar door alle CO2-besparende maatregelen die Saan inmiddels getroffen heeft, was de totale hoeveelheid CO2-uitstoot 2023 maar liefst 65% lager dan in het startjaar!

CO2-Prestatieladder

Al sinds de oprichting van het bedrijf heeft Saan altijd oog gehad voor de zorg voor medewerkers en de omgeving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in de genen van ons bedrijf. De ambitie om onze milieu-impact serieus én meetbaar terug te dringen was daarin een mooie vervolgstap. Als een van de eerste logistieke bedrijven en als allereerste kraanverhuurbedrijf in Nederland omarmde Saan in 2011 de CO2-Prestatieladder, een initiatief van ProRail.

De CO2-uitstoot met 2% per jaar terugdringen: voor een logistiek bedrijf met veel zwaar materieel leek dat toentertijd best een ambitieus plan. Maar na 12 jaar kunnen we trots concluderen dat we die doelstelling ruimschoots voorbij zijn gestreefd. Wat hebben we de afgelopen jaren allemaal gedaan om onze CO2-voetafdruk te verminderen?

Medewerkers / bewustwording:

  • Interne bewustwordingscampagnes gevoerd, om medewerkers zuiniger te laten rijden en materieel niet onnodig stationair te laten draaien.
  • Trainingen Het Nieuwe Rijden opgenomen in het trainingsprogramma voor medewerkers.

Materieel:

  • Continu geïnvesteerd in voertuigen met energiezuiniger motoren: de meeste van onze voertuigen hebben nu een Euro6 motor.
  • Waar mogelijk hebben we mobiele hijskranen vervangen voor materieel dat elektrisch kan draaien.
  • De jongste autolaadkranen zijn allemaal voorzien van een voorziening om ook elektrisch te kunnen draaien.
  • Een groot deel van de bedrijfsbussen en auto’s om operationele medewerkers naar werklocaties te vervoeren is vervangen door elektrische wagens. Ook is er een elektrische bakwagen aangeschaft om hulpmaterialen naar werklocaties te transporteren.
  • Alle oude diesel-heftrucks zijn inmiddels vervangen door elektrische heftrucks.
  • Er is een accu-aanhanger aangeschaft, waarmee we op plekken kunnen draaien waar geen (bouw)stroomvoorziening aanwezig is.

Brandstof:

  • Waar mogelijk tanken we onze voertuigen af met HVO20, een dieselmix waarvan 20% uit hernieuwbare diesel bestaat.
  • Al het Saan-materieel is inmiddels gecertificeerd om te rijden en te draaien op HVO100, de volledig hernieuwbare diesel. Deze brandstof is naast HVO20 standaard beschikbaar op ons tankeiland in Diemen.

Huisvesting:

  • De Saan-vestigingen Diemen en Tilburg zijn inmiddels volledig gasloos.
  • Saan gebruikt sinds 2014 alleen nog groene stroom. We kopen hiervoor Nederlandse windenergie in.
  • Saan wekt daarnaast ook zelf stroom op, de vestigingen Tilburg en Utrecht zijn in 2019 voorzien van zonnepanelen en op de nieuwe vestiging in Diemen is nu de aanleg gestart van een eigen zonnestroomcentrale.
  • Op onze vestigingen zijn daarnaast nog andere energiebesparende maatregelen genomen, zoals ledverlichting op bewegingssensoren.

Samenwerking:

  • We hebben het kraanverhuurplatform Rentyourcrane.nl ontwikkeld. Het doel is aansluiting te zoeken met andere kraanverhuurbedrijven, om zo de kilometers die kranen afleggen terug te dringen en klanten dichter bij huis te laten huren.
  • Deelname in Rederij KEES, een sociale onderneming dat schoon en stil elektrisch transport levert in Amsterdam.
  • Uitbreiding van onze tak Bouwlogistiek om logistieke processen van opdrachtgevers in de bouwsector efficiënter en duurzamer te maken.
  • We nemen actief deel aan Logistiek020, dat ondernemers en logistieke partners samenbrengt om te werken aan oplossingen om Amsterdam bereikbaar en leefbaar te houden.
  • Actief aanbieden van HVO100 bij relaties voor hun bouw- en industriële verhuisprojecten.

Saan blijft ambitieus

Door al deze maatregelen verminderde de CO2-uitstoot van Saan van 6480 ton in 2011 naar 2229 ton in 2023. In 2011 was de uitstoot 269 ton CO2 per miljoen euro omzet, en in 2023 bedroeg dit 93 ton per miljoen euro omzet. Een resultaat waar wij bijzonder trots op zijn en dat ons alleen maar motiveert om het nóg beter te doen! Wil je weten wat we ons ten doel gesteld hebben voor 2024? Je leest er meer over in ons energiemanagement programma op de pagina CO2-Prestatieladder.

Wil je weten welke mobiele hijskranen en autolaadkranen van Saan elektrisch kunnen rijden en hijsen? Je vindt het overzicht op de pagina Onze Kranen. Je kunt hier ook onze handig hijstabellenkaart downloaden.

Vragen?
Heb je andere vragen? Wil je bijvoorbeeld meer weten over de inzet van HVO100 voor jouw kraanverhuur- of industrieel verhuisproject? Of het slim en duurzamer inrichten van je logistieke proces? Neem dan gerust contact op! We helpen je graag verder!

Stuur ons een e-mail:

Of bel: 020-6606060.

Terug naar nieuwsoverzicht